Συχνές Ερωτήσεις

Οι φυσικοθεραπευτές υγείας στην εργασία έχουν ως ρόλο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας στο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό επιτρέπει στους εργαζόμενους να αποφεύγουν τραυματισμούς και την πιθανότητα δευτερευόντων επιπλοκών λόγω υγείας, όπως αναρρωτικές άδειες ή ακόμα και ανεργία.

Μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠς) είναι οι τραυματισμοί των μαλακών ιστών όπως μύες, οστά, αρθρώσεις, νεύρα, τένοντες και συνδέσμων, που προκαλούνται από απότομη ή παρατεταμένη έκθεση σε επαναλαμβανόμενη κίνηση, φορτίο, δόνηση ή άβολες στάσεις. Αυτές οι παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τα άνω και τα κάτω άκρα, τον αυχένα και τη μέση.

Παραδείγματα μυοσκελετικών παθήσεων (ΜΣΠς)

  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
  • Τενοντίτιδα.
  • Τραυματισμός του στροφικού πετάλου του ώμου.
  • Επικονδυλίτιδα αγκώνα.
  • Αυχενικός πόνος.
  • Πόνος ή τραυματισμός της μέσης.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία είναι οι παθήσεις στις οποίες το εργασιακό περιβάλλον και η απόδοση της δουλειάς συμβάλουν σημαντικά στην πάθηση. Και/ή η πάθηση χειροτερεύει ή επιμένει για περισσότερο καιρό εξαιτίας των συνθηκών εργασίας.

Σε έρευνα 75,296 συμμετεχόντων, βρέθηκε πως οι πιο συχνές διαγνώσεις για αναρρωτική άδεια ανά άτομο ήταν για μυοσκελετικά προβλήματα (70.9 ημέρες ανά 10 έτη), για καταθλιπτικές διαταραχές (26.5 ημέρες ανά 10 χρόνια) και για εξωγενείς παράγοντες (όπως τραυματισμοί και δηλητηριάσεις, 12,8 ημέρες ανά 10 χρόνια). (THE LANCET, Lifestyle factors and risk of sickness absence from work: a multicohort study)

Η εργονομία είναι ένας ολιστικός όρος που πρωταρχικά αναφέρεται στη συνολική διαδικασία κατανομής του χώρου εργασίας, των συστημάτων και του εξοπλισμού με τρόπο που να διευκολύνει τους ανθρώπους που εργάζονται. Για πολλούς λόγους, η εργονομία μπορεί να οριστεί ως η μελέτη των ανθρώπων που εργάζονται στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι 5 πτυχές είναι η ασφάλεια, η άνεση, η ευκολία χρήσης, η παραγωγικότητα/απόδοση και η αισθητική. Η εργονομία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την εναρμόνιση μεταξύ ανθρώπων και δουλειάς.

Η αξιολόγηση εξοπλισμού με οθόνες είναι κατά βάση μια αξιολόγηση ρίσκου που απευθύνεται σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε οθόνη (όπως υπολογιστή, λάπτοπ, τάμπλετ κλπ.) στη δουλειά τους, για μία ώρα ή περισσότερο τη μέρα.

Η αξιολόγηση εξοπλισμού με οθόνες εξετάζει έναν αριθμό πραγμάτων στην εγγύτητα του χρήστη και τον βοηθάει να αξιολογήσει την υπάρχουσα διάταξη του εργασιακού του χώρου. Πιο συγκεκριμένα, ελέγχει το πληκτρολόγιο, ποντίκι, τις οθόνες, τα έπιπλα (όπως καρέκλα και γραφείο) και το περιβάλλον γύρω από τον χρήστη. Η αξιολόγηση αυτή μπορεί να επιτρέψει την παροχή κατάλληλων συμβουλών για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η καθιστή θέση για ώρες καταπονεί το σώμα σου και αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης πόνου στα χέρια, καρπούς, αυχένα και/ή μέση, ιδίως αν ο εξοπλισμός και ο χώρος εργασίας σου δεν είναι κατάλληλα στημένοι.

Ο παρουσιασμός είναι ένας όρος που περιγράφει τους εργαζόμενους που ενώ είναι παρόντες στη δουλειά, δεν είναι πλήρως αποδοτικοί ή λειτουργικοί.

Το προσωπικό μπορεί να δουλεύει πολλές ώρες χωρίς να αποδίδει τα μέγιστα, οδηγώντας τους εργοδότες στο συμπέρασμα ότι το επίπεδο δουλειάς τους είναι μειωμένο, κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται σε διαφόρους παράγοντες όπως οικονομικούς, κοινωνικούς, παράγοντες σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η αποτελεσματική διαχείριση απουσιών μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να μειώσει το χρόνο που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν από τη δουλειά λόγω ασθένειας, τραυματισμού και άλλων σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Η παρατεταμένη απουσία από τη δουλειά συχνά αναφέρεται ως «απουσιασμός» (Absenteeism), δηλαδή κατά συνήθεια απουσία.

Μέσω της διατήρησης και της βελτίωσης της υγείας κατά την εργασία του ανθρώπινου δυναμικού, μπορείς να ενισχύσεις το κίνητρο και την ευεξία των εργαζομένων καθώς και το ηθικό τους. Η υποστήριξη της σωματικής και ψυχολογικής υγείας των εργαζομένων θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους.

Ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής στα προβλήματα που σχετίζονται με τον χώρο εργασίας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της καλής σωματικής υγείας των εργαζόμενων. Αξιοποιώντας την εξειδίκευσή τους στην εργονομία και στην υγεία κατά την εργασία, διαχειρίζονται τις μυοσκελετικές παθήσεις που σχετίζονται με την εργασία μέσω συμβουλευτικής για εξοπλισμό, στάση σώματος και ασκήσεων.

Η προσέγγιση τους είναι εστιασμένη στην εύρεση εξατομικευμένου πλάνου αποκατάστασης των μυοσκελετικών προβλημάτων που ήδη υπάρχουν.  Επιπροσθέτως, παρέχουν καθοδήγηση στους μάνατζερς και εργοδότες για τη βελτίωση του χώρου εργασίας και τη μείωση ρίσκου τραυματισμού του προσωπικού.

Η επένδυση στη φυσικοθεραπεία στην εργασία φέρει πολυάριθμα οφέλη, καθώς επιδρά θετικά στους εργαζόμενους και στην επιχείρηση. Για τους εργαζόμενους, παρέχει πρόσβαση σε έγκαιρη θεραπεία βοηθώντας να επιλυθούν προβλήματα προτού κλιμακωθούν, και παρέχει προληπτικά μέτρα κατά του στρες, της κακής ψυχικής υγείας και των σωματικών τραυματισμών (υπάρχει σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ πόνου και στρες στη δουλειά).

Η επίλυση τέτοιων προβλημάτων στο χώρο εργασίας, οδηγεί σε ένα πιο υγιές περιβάλλον εργασίας που ενισχύει την άνεση και τη συγκέντρωση.

Για την επιχείρηση, η φυσικοθεραπεία στο χώρο εργασίας είναι μια συμφέρουσα επένδυση η οποία μειώνει τις αναρρωτικές άδειες με την έγκαιρη διαχείριση των μυοσκελετικών προβλημάτων. Μειώνει το ρίσκο και το κόστος που σχετίζεται με σοβαρές θεραπείες και μακράς διάρκειας αναρρωτικές άδειες. Επιπροσθέτως επιτρέπει την ομαλή επιστροφή στη δουλειά, βοηθώντας τους εργαζόμενους να αναρρώσουν πλήρως και να μειώσουν την πιθανότητα επανάληψης του τραυματισμού.

Η αξιολόγηση εργονομίας είναι μια εκτίμηση του εργασιακού περιβάλλοντος ενός ατόμου για να σιγουρέψει ότι ταιριάζει στις ανάγκες του και δεν συμβάλει στην εμφάνιση πόνου και δυσφορίας. Συχνά περιλαμβάνει ανάλυση του χώρου εργασίας, του εξοπλισμού, και της ρουτίνας του ατόμου στη δουλειά ώστε να εντοπίσει πιθανούς παράγοντες ρίσκου για μυοσκελετικές διαταραχές. Η αξιολόγηση της εργονομίας μπορεί να οδηγήσει σε συμβουλές και προτάσεις για αλλαγές στον εξοπλισμό, στο χώρο εργασίας και στον τρόπο που εκτελεί τα καθήκοντά του ώστε να μειωθεί η πιθανότητα τραυματισμού.

Ο εργονομικός εξοπλισμός περιλαμβάνει οποιαδήποτε εργαλεία ή συσκευές τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρέχουν άνεση, αποδοτικότητα και ασφάλεια στην εργασία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν καρέκλες, γραφεία, πληκτρολόγια, ή άλλο εξοπλισμό που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την πίεση στο σώμα, την κόπωση, και τους τραυματισμούς που σχετίζονται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή κακή στάση σώματος.  Ο σκοπός του εργονομικού εξοπλισμού είναι να προσαρμόσει το εργασιακό περιβάλλον στις ανάγκες του εργαζόμενου, και όχι το αντίστροφο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του ρίσκου εμφάνισης κάποιας μυοσκελετικής διαταραχής και στη βελτίωση της άνεσης και της απόδοσης στη δουλειά.

Η εργονομία στο χώρο εργασίας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον χρόνιο πόνο καθώς επηρεάζει το πώς τα άτομα αλληλοεπιδρούν με το εργασιακό περιβάλλον. Κακές εργονομικές πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς, να χειροτερεύσουν υπάρχουσες παθολογίες, ή να συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιου πόνου. Οι αξιολογήσεις εργονομίας και οι προσαρμογές μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή τέτοιων προβλημάτων μέσω μείωσης ρίσκου τραυματισμού και βελτίωσης της σωματικής ευεξίας.

Ναι, η φυσικοθεραπεία μπορεί έμμεσα να βελτιώσει τα επίπεδα στρες στη δουλειά. Η σωματική δραστηριότητα και οι φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις μπορούν να ωφελήσουν και την ψυχική υγεία του ατόμου και να βελτιώσουν την γενικότερη ευεξία. Επιπροσθέτως, με τη σωστή διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας μπορεί να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στην ψυχική υγεία, καθώς ο χρόνιος πόνος συχνά σχετίζεται με παθήσεις όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή.

Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί το εργασιακό περιβάλλον μέσω εργονομικών εκτιμήσεων, ανάλυσης των σωματικών απαιτήσεων και του χώρου εργασίας μέσα στον οποίο πραγματοποιούνται τα καθήκοντα. Ο φυσικοθεραπευτής θα λάβει υπόψιν του παράγοντες όπως την στάση στην καθιστή θέση, το ύψος της οθόνης του υπολογιστή και την επαναλαμβανόμενη φύση των καθηκόντων ώστε να εντοπίσει τους παράγοντες ρίσκου που σχετίζονται με μυοσκελετικές παθήσεις και θα προτείνει προσαρμογές για ένα ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον.

Ναι, μπορεί να μειώσει την ανάγκη για αναρρωτικές άδειες με τον έγκαιρο εντοπισμό για σημάδια μυοσκελετικών προβλημάτων, παρέχοντας έγκαιρη θεραπεία και εκπαιδεύοντας τους εργαζόμενους στην αποφυγή τραυματισμών ώστε να διατηρείται ένα υγιέστερο ανθρώπινο δυναμικό.

Εξειδικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας μπορούν να προσαρμοστούν βάσει διαφορετικών τύπων δουλειάς, τα οποία επικεντρώνονται στις σωματικές ανάγκες και ρίσκα που σχετίζονται με κάθε επάγγελμα. Αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στη διαχείριση προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε διάφορες ειδικότητες και ρόλους.

Οι εργοδότες μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση σε σωστή εργονομία, ασφαλείς πρακτικές, σωστή χρήση του εξοπλισμού και ενημέρωση για συχνούς κινδύνους στο χώρο εργασίας. Συχνές επαναλήψεις και υπενθυμίσεις της εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Έχετε περισσότερες ερωτήσεις;